Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2013

Ένας Ρούσης δεν φέρνει τη συμπόρευση...Αυτό το ΣΧΕΔΙΟ Β ποιος θα το πάρει;;



Ανακοίνωση από όπου φαίνεται ότι κόβονται τελεσίδικα οι γέφυρες με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, εξέδωσε το ΣΧΕΔΙΟ Β (εδώ).

Οι επαφές των δύο πολιτικών φορέων είχαν ξεκινήσει λίγους μήνες νωρίτερα όταν η ΑΝΤΑΡΣΥΑ έπαιρνε την πρωτοβουλία για "συσπείρωση των ευρύτερων δυνατών δυνάμεων για τη δημιουργία ενός μαζικού πόλου – πολιτικού μετώπου της αντικαπιταλιστικής επαναστατικής Αριστεράς και των ευρύτερων δυνάμεων της ανατροπής, με την ηγεμονία του αντικαπιταλιστικού μεταβατικού προγράμματος" στα πλαίσια του (λαϊκομετωπικού χαρακτήρα) Αγωνιστικού Μετώπου Ρήξης και Ανατροπής, σύμφωνα με την απόφαση της Β' Συνδιάσκεψης


Σε όλο αυτό το διάστημα, το ΣΧΕΔΙΟ Β παρουσιαζόταν σαν δύναμη της αντι-ΕΕ αριστεράς ή σαν "δύναμη που θέτει αποφασιστικά το ζήτημα της πάλης κατά του ευρώ και της ΕΕ", ανάγνωση που αφενός φανερώνει πόσο προνομιακός συνομιλητής θεωρούνταν και αφ' ετέρου έχει τις ρίζες της στους αριστερούς οικονομολόγους και την ΕΛΕ όπου πρωτοστάτησαν οι δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, αφορά δε στη διαχείριση εξ αριστερών της καπιταλιστικής κρίσης.

Η αρθρογραφία που αναπτύχθηκε αυτές τις μέρες με αφορμή την τελευταία συνάντηση ΑΝΤΑΡΣΥΑ-ΣΧΕΔΙΟΥ Β και την αρνητική απάντηση του δεύτερου αποτυπώνει την οριστική χρεωκοπία της αντικαπιταλιστικής αριστεράς, επιβεβαιώνοντας για μια ακόμη φορά το "μη αντιστρέψιμο" της πορείας προς την ενσωμάτωσή της σε έναν ευρύτερο χώρο με την αριστερή σοσιαλδημοκρατία στον οποίο θα αποτελεί την αριστερή «συνιστώσα». Χαρακτηριστικότερο όλων σε αυτή την κατεύθυνση, το κείμενο του ενωτικού Γ. Ρούση "Κεντρικό Μέτωπο Δίχως άλλες Υπεκφυγές". 

"Γιατί αλίµονο εάν στη σηµαία µιας άλλης Αριστεράς υπάρχουν µισόλογα για την ΕΕ και την δικτατορία του κέρδους, την ώρα που ο κόσµος θέλει καθαρές κουβέντες και συνολικές απαντήσεις. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ είναι αισιόδοξη και θα συµβάλλει αποφασιστικά για να ανοίξει ο δρόµος, τόσο σε κρίσιµες µετωπικές πρωτοβουλίες όσο και συνολικά", λέει ο Γ. Ελαφρός στο άρθρο του "Η μαχόμενη Αριστερά πρέπει να τολμήσει". Αν η απάντηση ήταν θετική βέβαια, θα βλέπαμε το ίδιο άρθρο με τη διαφορά ότι το ΣΧΕΔΙΟ Β θα παρουσιαζόταν ξανά σαν αντι-ΕΕ δύναμη. Μπορεί ο "πόλος της αντικαπιταλιστικής επαναστατικής ανατρεπτικής Αριστεράς και η μετωπική πολιτική συμπόρευση για την ανατροπή" να μην έχει επιτευχθεί, αν μη τι άλλο όμως η πολυγλωσσία (οπορτουνισμός λέγεται) έχει κατοχυρωθεί μετά από πολλή προσπάθεια στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ και οφείλει να της αναγνωριστεί αυτό.

Όσο για το ΣΧΕΔΙΟ Β; Ε, δεν υπάρχει λόγος να σκάνε εκεί στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ας πάει στην πρωτοβουλία των 1000 να την μεγαλώσει κιόλας.



kokkinostupos










2 σχόλια:

  1. Σύντροφε Κόκκινε Τύπε, μήπως θα μπορούσες να μας πεις ποιες άλλες πρωτοβουλίες κεντρικά θα μπορούσαν να παρθούν πέρα από το ενιαίο μεταβατικό Μέτωπο Ανταρσύας-Σχέδιο Β- και άλλων αριστερών δυνάμεων; Εκτός αν είσαι θιασώτης του "πιο καλή μοναξιά" ή περιμένεις και συ την ημέρα που η εργατική τάξη θα ξανασταθεί στα πόδια της και νέα σχήματα και ιδέες θα εμφανιστούν στο προσκήνιο; Γιατί χωρίς να θέλω να σε απογοητεύσω η ήττα του εργατικού κινήματος είναι πια δεδομένη. Οπότε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για τις "μοναξιές", τα ευχολόγια ή τις νομοτέλειες, το γεγονός ότι το εργατικό κίνημα είναι ηττημένο (εδώ και χρόνια, συμπληρώνουμε), έχουμε τοποθετηθεί πολλάκις στο διάστημα της μέχρι τώρα "ζωής" του ιστολογίου.

      Είναι καταγεγραμμένες απόψεις, όποιος θέλει να τις βρει μπορεί πολύ εύκολα να ανατρέξει σε παλιότερες αναρτήσεις.

      Το "ενιαίο μεταβατικό Μέτωπο Ανταρσύας-Σχέδιο Β- και άλλων αριστερών δυνάμεων", όπως λες, είναι ταυτόσημο με τον "πόλο της αντικαπιταλιστικής επαναστατικής ανατρεπτικής Αριστεράς
      και την μετωπική πολιτική συμπόρευση για την ανατροπή"; Όχι τίποτα άλλο, να καταλαβαίνουμε όμως και για ποιο πράγμα μιλάμε.

      Μπρος γκρεμός και πίσω "πλατύτητα"; Αυτό είναι το κριτήριο; Όχι τίποτα άλλο, να καταλαβαίνουμε όμως και τι λέμε

      Η συγκρότηση της ίδιας της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, προϊόν κεντρικής πρωτοβουλίας δεν ήταν; Εσύ δηλαδή, αποτιμάς θετικά αυτή την κεντρική πρωτοβουλία; Είσαι ικανοποιημένος με την συνέπεια που έχει επιδείξει μέχρι σήμερα, τουλάχιστον σε σχέση με αυτά που διακήρυττε κατά τη συγκρότησή της; Αν η απάντηση είναι αρνητική, πού είναι η κριτική (ή η αυτοκριτική) σου;

      Εμείς θεωρούμε πως είναι κομβικής σημασίας ζήτημα η εμφάνιση με μαζικούς όρους μιας επαναστατικής γραμμής στο κίνημα αλλά και του πολιτικού μετώπου της επαναστατικής αριστεράς. Ακριβώς επειδή πιστεύουμε ότι ο καθοριστικός παράγοντας για την έκβαση της ταξικής πάλης, είναι το πολιτικό επαναστατικό μέτωπο.

      Μέτωπο που δεν θα είναι άθροισμα πολιτικών συλλογικοτήτων, ούτε θα προέλθει μέσα από μια μίνιμουμ πολιτική συμφωνία ή εκπτώσεις στο πολιτικό περιεχόμενο (στο κεφαλαιώδους σημασίας ζήτημα της ΕΕ εν προκειμένω).

      Μικρή σημασία έχει όμως τι πιστεύει ή τι θεωρεί ο Κόκκινος Τύπος. Σε αυτό το ερώτημα οφείλουν κυρίαρχα να απαντήσουν οι συλλογικότητες της κομμουνιστικής επαναστατικής αντι-ΕΕ (σίγουρα δεν είναι το ΣΧΕΔΙΟ Β' μέσα σε αυτές) συλλογικότητες της αριστεράς.

      Οπότε;;

      Διαγραφή