Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2014

Πρώτο βήμα για την πλήρη απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων με τη συμμετοχή της ΓΣΕΕ


«Η κυβέρνηση χαιρετίζει με ιδιαίτερη ικανοποίηση τη χθεσινή ομόφωνη απόφαση του (Ανωτάτου Συμβουλίου Εργασίας (ΑΣΕ), με την οποία προσδιορίζονται, για πρώτη φορά στη χώρα μας, τα κριτήρια και τα αναγκαία στοιχεία τεκμηρίωσης της γνώμης του ΑΣΕ κατά την εξέταση πρότασης περί ομαδικών απολύσεων από εργοδότη... Ακόμη πιο σημαντικός, ωστόσο, είναι ο κοινωνικός και πολιτικός συμβολισμός που εκπέμπει η παραπάνω απόφαση.

Η απόφαση ελήφθη ομόφωνα από το σύνολο των κοινωνικών εταίρων, εργοδοτών (ΣΕΒ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΣΕΤΕ) και εργαζομένων (ΓΣΕΕ), καθώς και τα υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών. Αυτό επιβεβαιώνει ότι η συνεργασία των κοινωνικών και παραγωγικών δυνάμεων του τόπου και η σύναψη νέων κοινωνικών συμφωνιών αποτελούν την καλύτερη εγγύηση για το αύριο της ελληνικής οικονομίας και της απασχόλησης.

Η θετική αυτή εξέλιξη σηματοδοτεί το πέρασμα σε μια νέα εποχή συνεννόησης και εθνικής ενότητας για την αρμονική σύνδεση της ανάπτυξης και των επενδύσεων με την κοινωνική συνοχή και την απασχόληση».
Γ. Βρούτσης. Υπουργός Εργασίας

Κυβέρνηση και "κοινωνικοί εταίροι" συμφώνησαν για πρώτη φορά στην απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, πάνω από τα ισχύοντα αριθμητικά όρια. Στο εξής οι επιχειρήσεις θα μπορούν να προχωρούν σε ομαδικές απολύσεις εφόσον έχουν καταθέσει στο ΑΣΕ σχέδιο εναρμονισμένο με την οδηγία της 98/59 της ΕΕ, για την δήθεν άμβλυνση των συνεπειών(μεγαλύτερες αποζημιώσεις, προγράμματα κατάρτισης...). Η ουσία βέβαια παραμένει. Οι θέσεις εργασίας θα έχουν χαθεί, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη ζωή των πρώην εργαζομένων. 

Η ΓΣΕΕ σαν γνήσιος εκφραστής της ταξικής συνδιαλλαγής, δε μπορούσε να απέχει κι απ' αυτό το "τραπέζι".

Κρίσιμη προϋπόθεση για την ανατροπή της αντεργατικής επίθεσης ένα ταξικά ανασυγκροτημένο εργατικό κίνημα, αντίπαλο της εργοδοσίας και των πολιτικών της εκπροσώπων, ανεξάρτητο από την αστική πολιτική, βασισμένο στην ίδια τη δύναμή μας και στη δημοκρατία του αγώνα, με σημαία μόνο τις  ανάγκες και τα δικαιώματά μας. 


Ταξική Πτέρυγα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου