Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2014

Ελληνική Στρατιωτική Εμπλοκή σε Κεντρική Αφρικανική Δημοκρατία δρομολογεί η Κυβέρνηση



Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες ΓΕΕΘΑ και ΓΕΣ άρχισαν να εξετάζουν την δυνατότητα να μεταβεί στην σπαρασσόμενη από εμφύλιο Κεντρική Αφρικανική Δημοκρατία, το Επιχειρησιακό Στρατηγείο (Operational HQ), που βρίσκεται στη Λάρισα. Η "Ελληνική εμπλοκή" στην Αφρική δικαιολογείται στο όνομα της προεδρίας του συμβουλίου της ΕΕ και συνδέεται άμεσα με την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Ευάγγελου Βενιζέλου στο Παρίσι.


Η Γαλλία που θεωρεί την Αφρική ζωτικό της χώρο και αυξάνει την ιμπεριαλιστική της παρέμβαση επιθυμεί την εμπλοκή και της ΕΕ. Θυμίζουμε ότι προσδοκίες για έμπρακτη υποστήριξη της γαλλικής ιμπεριαλιστικής επέμβασης στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και από εταίρους του Παρισιού στην ΕΕ προσπάθησε να καλλιεργήσει ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς, αφού απαντώντας σε επικριτική ερώτηση στη βουλή για τη γαλλική επιχείρηση στην κεντροαφρικανική χώρα υποστήριξε ότι «ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες» θα στείλουν στρατεύματα για την «αποκατάσταση της τάξης». Ο Φαμπιούς απέφυγε να κατονομάσει τις χώρες και τη «βοήθεια» που προτίθενται να δώσουν στη γαλλική ιμπεριαλιστική επέμβαση με διπλωματικές πηγές να υποδεικνύουν στο Ρόιτερς ως πιθανότερες υποψήφιες την Πολωνία και το Βέλγιο. Να που έρχεται ο Ευ.Βενιζέλος!

Η Γαλλική επέμβαση είχε από την πρώτη στιγμή την στήριξη της Ε.Ε., ενώ είναι ενδεικτικές οι αποφάσεις που έλαβαν πρόσφατα οι ηγέτες της Ευρωπαικής Ένωσης για την ανάγκη Κοινής Πολιτικής Άμυνας-Ασφάλειας και την πλανητική δράση του Ευρωστρατού.  Καταρχήν, καταγράφεται η πολιτική στήριξη σε μια επέμβαση που ήδη αντιμετωπίζεται από σημαντικά τμήματα του πληθυσμού ως Κατοχή! «Η γαλλική απάντηση στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία επέτρεψε να αποφευχθεί η καταστροφή ενός εμφυλίου πολέμου, ή ακόμη ίσως και μιας γενοκτονίας. Είναι η δεύτερη φορά σε διάστημα ενός χρόνου που η Γαλλία με θάρρος έλαβε μια πρωτοβουλία μπροστά σε μια σοβαρή κρίση», δήλωνε προ ημερών ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπέι, υποστηρίζοντας απροκάλυπτα τη γαλλική ιμπεριαλιστική επέμβαση σε μία χώρα με σημαντικό αλλά ανεκμετάλλευτο ορυκτό πλούτο που ορέγονται τα γαλλικά μονοπώλια Ενέργειας με πρώτο τον ενεργειακό κολοσσό «Areva», τα πυρηνικά εργοστάσια του οποίου έχουν ανάγκη από ολοένα περισσότερες ποσότητες ουρανίου.

Ωστόσο, με τα εύσημα του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δε φαίνεται να συμφωνεί καθόλου ένα σημαντικό μέρος του λαού των περίπου 5.500.000 κατοίκων στις πλάτες του οποίου παίζεται η γαλλική ιμπεριαλιστική επέμβαση και τα παιχνίδια αναμέτρησης περιφερειακής ισχύος από γειτονικές χώρες με πρώτη το Τσαντ που έχει ενεργό και ιδιαίτερα δραστήριο ρόλο στην αποστολή των 4.000 της Αφρικανικής Ενωσης. Είναι μάλλον χαρακτηριστικές οι διαδηλώσεις και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκαν κατά των Γάλλων και των στρατιωτών του Τσαντ που συμμετέχουν σε αποστολή της Αφρικανικής Ενωσης, σε κεντρικά σημεία της πρωτεύουσας Μπανγκί με αποτέλεσμα συνολικά το θάνατο τεσσάρων ατόμων και τον τραυματισμό αρκετών άλλων από τα πυρά των ξένων δυνάμεων.

Η κατάσταση στη χώρα είναι δραματική.  Ενώ εξελίσσεται η επέμβαση, η κατάσταση για το λαό επιδεινώνεται. Ο Τάρικ Γιασάρεβιτς, εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) στο Μπανγκί δήλωνε προ ημερών ότι «τα Κέντρα Υγείας, τα νοσοκομεία εξακολουθούν να είναι στόχοι επιθέσεων από τις πολιτοφυλακές». Ο ίδιος σημείωσε πως η κατάσταση «εξακολουθεί να είναι δύσκολη», καθώς οι συνεχιζόμενες ένοπλες συγκρούσεις «προκαλούν πρόβλημα στις μετακινήσεις του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού που επισκέπτονται τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας». Η εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Προγράμματος Τροφίμων του ΟΗΕ Ελίζαμπεθ Μπιρς διαπιστώνει ότι πάνω από το 1/4 του πληθυσμού της χώρας έχει άμεση ανάγκη σε τρόφιμα και βασικά είδη διαβίωσης. Η Unicef εκφράζει φόβους για επιδείνωση της επισιτιστικής κρίσης στη χώρα σε βάρος των παιδιών, σημειώνοντας ότι η τελευταία περίοδος λιμού ξεκίνησε πριν περίπου ένα χρόνο και παραμένει ως σήμερα σε εξέλιξη. Στις δραματικές συνθήκες ζωής των πολλών χιλιάδων εκτοπισμένων αμάχων στο Μπανγκί αναφέρθηκε πρόσφατα και η Διεθνής Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ), επισημαίνοντας ότι από τις 5 Δεκέμβρη (οπότε ξεκίνησε και επίσημα η γαλλική επέμβαση) πάνω από 1.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε συγκρούσεις μεταξύ Χριστιανών και Μουοσουλμάνων αλλά και από τα πυρά των ξένων δυνάμεων επέμβασης.

ΣΑΜΑΡΑΣ-ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ-ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΒΑΡΒΑΡΩΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΕΜΒΑΣΕΩΝ

Ενώ οι κυβερνήσεις του Μνημονίου διαμόρφωναν την εικόνα ότι λόγω της οικονομικής κρίσηςη υπάρχει μια αναδίπλωση και επιστροφή των ελληνικών στρατευμάτων που δρουν στο εξωτερικό (π.χ. αποχώρηση φρεγάτας από επιχειρήσεις Σομαλίας, σταδιακή μείωση των ελληνικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν), αποδεικνύεται ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Με πρωταγωνιστή τον ΥΠΕΞ Ευ.Βενιζέλο και πρώην ΥΕΘΑ της κυβέρνησης Γ.Παπανδρέου η ελληνική αστική τάξη δίνει το παρόν στη Λιβύη –θυμίζουμε ότι αρχικά ο ΥΕΘΑ Ευ.Βενιζέλος είχε συμφωνήσει στην αποστολή ακόμη και F16 για να συμμετέχουν στους βομβαρδισμούς-, στο Μάλι, ενώ ήταν από αυτούς που υπερθεμάτιζαν για την εκδήλωση επίθεσης των ιμπεριαλιστών στην Συρία, με πρόσχημα τα χημικά του Άσαντ. Τρεις αξιωματικοί του Στρατού Ξηράς μετέβησαν στο σπαρασσόμενο Μάλι, χώρα της δυτικής Αφρικής και ανέλαβαν καθήκοντα εκπαιδευτού, των στρατιωτών. Η Ελλάδα ανταποκρίθηκε σε σχετικό αίτημα της Ε.Ε. , η οποία συγκρότησε μια ευρωπαϊκή στρατιωτική δύναμη εκπαιδευτικού χαρακτήρα και επιμελητείας, για το Μάλι.  Εκπαιδεύουν στελέχη και στρατιώτες του κρατικού στρατού  του Μάλι, στην ουσιαστικά πρώτη επίσημη υποστήριξη, στρατιωτικού χαρακτήρα, της Ε.Ε. προς τη Γαλλία.

Στο πλευρό του οι Σαμαράς-Αβραμόπουλος, οι οποίοι όχι μόνο ικανοποιούν κάθε απαίτηση ΗΠΑ-Γαλλίας, αλλά δεσμεύτηκαν για την αναβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών των ελληνικών βάσεων Σούδα, Καλαμάτα, Αγρίνιο κλπ. Σχεδιάζεται και υπάρχει η δέσμευση για μετατροπή τους εκτός των άλλων σε πολύ σημαντικές βάσεις εξόρμησης των UAV σε αποστολές στην Αφρική και Μέση Ανατολή.  «Την πρόθεσή τους να προχωρήσουν σε μεταστάθμευση μη επανδρωμένων αεροσκαφών σε ελληνική αεροπορική βάση εξέφρασαν οι αμερικανοί στις επαφές που έγιναν κατά τη διάρκεια των επισκέψεων Σαμαρά και Αβραμόπουλου στην Ουάσινγκτον. Η μεταστάθμευση μη επανδρωμένων αεροσκαφών σε αεροπορική βάση της Ελλάδας, πιθανότατα την Καλαμάτα παρουσιάζετε σαν ένα από τα “δώρα” που προσφέρουν οι αμερικανοί εξυπηρετώντας βέβαια και τις δικές τους επιδιώξεις. Η συμφωνία για την μεταστάθμευση μη επανδρωμένων αεροσκαφών (uav) είχε “κλείσει” στην συνάντηση των υπουργών Άμυνας ΗΠΑ και Ελλάδας στο τέλος Ιουλίου στο Πεντάγωνο. Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη θα μετασταθμεύσουν από βάση της Ιταλίας και η πιθανότερη αεροπορική βάση που θα τα υποδεχτεί είναι η Καλαμάτα η οποία έχει αναβαθμιστεί από την εποχή των επιχειρήσεων κατά της Λιβύης. Από εκεί ξεκίνησαν πάρα πολλές επιχειρήσεις βομβαρδισμού στόχων στη Λιβύη από νατοϊκά αεροσκάφη».

Η ελληνική κυβέρνηση και η Ε.Ε. δε συμμετέχουν σε καμιά αποστολή ειρήνης και σε καμιά ανθρωπιστική αποστολή. Η Αφρική έχει μετατραπεί σε ένα πεδίο συγκρούσεων των μεγάλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων ΗΠΑ-Ε.Ε.-Κίνας-Ρωσίας, που διαπραγματεύονται-στηρίζουν ενίοτε βάρβαρους τυράννους και δικτάτορες, πνίγοντας στο αίμα τους λαούς και αρπάζοντας τον πλούτο τους. Αδιαφορούν για τη δυστυχία και προσφυγιά που προκαλούν, ενώ ενδιαφέρονται μόνο να ορθώσουν Τείχη του Αίσχους και με τους ιμπεριαλιστικούς στόλους να σταματήσουν τους απελπισμένους πρόσφυγες-μετανάστες μακρία από την ευρωπαική αυλή.

Η ελληνική κυβέρνηση παρουσιάζεται ως ο «Πρόθυμος Συνεργάτης», συμμετέχει σε όλες τις βάρβαρες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις των ΝΑΤΟ/ΕΥΡΩΣΤΡΑΤΟΥ, πληρώνει μεγάλο αντίτιμο -2 δις ετησίως στο ΝΑΤΟ, ενώ το κόστος συμμετοχής στην Συμμαχία Επέμβασης στη Λιβύη υπολογίζονταν σε 1 εκατομμύριο ευρώ ημερησίως για 4,5 μήνες- προκειμένου να αναβαθμίσει τον ιμπεριαλιστικό της ρόλο στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και να διεκδικήσει μερίδιο της λείας για τον ελληνικό αστικό κόσμο: εφοπλιστές, κατασκευαστές, τουριστική-ενεργαιακή βιομηχανία και ιδιωτικός τομέας υγείας κλπ. Για μια ακόμη φορά Εμείς Πληρώνουμε, Αυτοί Κερδίζουν!

Εμείς αγωνιζόμαστε ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και την κάθε συμμετοχή-συμβολή των ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων.  Είναι ανάγκη των καιρών η άμεση έξοδο από ΝΑΤΟ-Ε.Ε.-ΕΥΡΩΣΤΡΑΤΟ και η διάλυση τους. Ο ελληνικός αστικός κόσμος αδιαφορεί για τη δυστυχία που έχει βουτήξει τον λαό μας, για τις τεράστιες κοινωνικές ανάγκες  και προτάσσει την εξυπηρέτηση των σχεδιασμών για την νέα κερδοφορία του.

Ανάγκη ανατροπής της κυβέρνησης του Κοινοβουλευτικού Ολοκλητρωτισμού και της βάρβαρης ταξικής πολιτικής της που μετατρέπει σε δούλους τους εργαζόμενους, επιδεικνύει την ακραία κρατική τρομοκρατία και τη διάθεση πολεμικής της εμπλοκής.

Καλούμε τους φαντάρους και το μόνιμο προσωπικό να αρνηθούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους  στους νέους βρώμικους πολέμους.

ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου