Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2014

Οργή και ανείπωτη οδύνη για την αυτοκτονία ενός ακόμα εργάτη…

Δεν έφταναν τα μέτρα που έχει πάρει η πολυεθνική επιχείρηση «PRAKTIKER», προκειμένου να θωρακίσει τα κέρδη της (το 2012 έφτασαν, προ φόρων, τα 3,5 εκατ. ευρώ), τώρα οδηγεί και σε αυτοκτονία, εργαζόμενό της.

Συγκεκριμένα όπως διαβάζουμε στο Κουτί της Πανδώρας "ο 49χρονος Σ.Β, υπάλληλος του πολυκαταστήματος Praktiker στο Αιγάλεω, εξαναγκάστηκε να υπογράψει την παραίτησή του, ώστε να μη φανεί ως απόλυση, σύμφωνα με μαρτυρίες συναδέλφων του. Δύο μέρες μετά, βρέθηκε απαγχονισμένος στο διαμέρισμά του. Όπως τόνισαν, η αναγκαστική παραίτηση ήταν ο τρόπος να τιμωρηθεί ο άτυχος εργαζόμενος για μια… ανοιχτή συσκευασία που βρέθηκε στον χώρο ευθύνης του. Η ομάδα σεκιούριτι τον οδήγησε στο γραφείο της διεύθυνσης, αφήνοντας υπόνοια ότι μπορεί και να έκλεψε. Ο ΣΒ ένιωσε ότι θίγεται η αξιοπρέπειά του, έπειτα από 12 χρόνια εργασίας, στη διάρκεια των οποίων δεν είχε δώσει καμία αφορμή να τον κατηγορήσουν. Η παραίτηση, κάτω από πιεστικές και αδιευκρίνιστες συνθήκες, υπεγράφη την 1η Φεβρουαρίου. Στις 3 Φεβρουαρίου οι γείτονες ειδοποίησαν την αστυνομία, γιατί από το διαμέρισμά τους αναδυόταν δυσοσμία. Η κηδεία του έγινε με χρήματα που συγκεντρώθηκαν από τους συναδέλφους του. H διοίκηση απέφυγε να καλύψει τα έξοδα (ζήτησε από το σωματείο να υποβάλει επίσημο αίτημα), για να μην φανεί ότι αισθάνεται τύψεις για την εξέλιξη της υπόθεσης".

Σύμφωνα με καταγγελίες του σωματείου εργαζομένων του «PRAKTIKER» η επιχείρηση
βρίσκεται σε φάση μεταπώλησης και προφανώς ο νέος ιδιοκτήτης της ενδιαφέρεται να την αποκτήσει «καθαρή» από εργασιακά δικαιώματα και κατακτήσεις. Τελευταία έχει επιδοθεί σε ένα όργιο τρομοκράτησης των εργαζομένων (εκβιάζοντας με ατομικές συμβάσεις, μονομερείς μειώσεις μισθών, υποτιθέμενες «αξιολογήσεις», απολύσεις ταμιών με τη δικαιολογία των ταμειακών λαθών, απειλές απόλυσης ακόμα και σε στελέχη του σωματείου…).
Ο μεγαλύτερος τρόμος είναι βέβαια η απόλυση(τα τελευταία 3 χρόνια η επιχείρηση έχει προχωρήσει σε πάνω από 200 απολύσεις), αντικαθιστώντας τους σημερινούς υπαλλήλους με τζάμπα εργαζόμενους από τα επιδοτούμενα προγράμματα, όπως αυτό της «επιταγής εισόδου» (voucher). Ήδη 100 περίπου εργαζόμενοι απασχολούνται μέσω κρατικών προγραμμάτων.

Οι ρυθμίσεις και τα μέτρα των κυβερνήσεων υπέρ του κεφαλαίου, η διάλυση της εργατικής νομοθεσίας, των συμβάσεων, αυτά είναι τα όπλα που σπρώχνουν στον θάνατο εργαζόμενους, όλο και πιο συχνά. Η πείνα, η ανεργία, η απελπισία μαυρίζουν ψυχές, οδηγούν σε κινήσεις απόγνωσης.

Ο αγώνας, η αλληλεγγύη και η ανατροπή είναι πια, θέματα επιβίωσης. Μόνος δρόμος η ελπίδα και η συλλογική δράση. Αντίσταση κι οργάνωση παντού, για να αλλάξει αυτός ο κόσμος. Κρίσιμη προϋπόθεση ένα ταξικό εργατικό κίνημα, που θα βασίζεται στη δύναμη των ίδιων των εργαζομένων, στη δημοκρατία του αγώνα, που θα προωθεί την ταξική ενότητα των εργαζομένων πάνω σε ένα πρόγραμμα ενοποίησης της πάλης και όχι απλά άλλης μιας διαμαρτυρίας. Που θα εγγυηθεί σήμερα κι όχι στο απώτερο μέλλον νίκες για τους αγώνες και τις ζωές των εργαζομένων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου