Πέμπτη 1 Μαΐου 2014

Βάφτηκε με αίμα η Πρωτομαγιά στην Κωνσταντινούπολη


- Σοκάρει η φωτογραφία γυναίκες με αίματα στο πρόσωπο μετά τα σοβαρά επεισόδια στη διαδήλωση για την Πρωτομαγιά
- Ο Ερντογάν είχε απειλήσει τους διαδηλωτές να μη συγκεντρωθούν στην πλατεία Ταξίμ
- Με δακρυγόνα και αντλίες νερού διέλυσε τους εκατοντάδες συγκεντρωμένους η αστυνομία
- 40.000 αστυνομικοί στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης


"Μην έχετε καμία ελπίδα για την Ταξίμ, πηγαίνετε να διαδηλώσετε σε άλλα μέρη της Κωνσταντινούπολης" είπε προειδοποιήσει τους διαδηλωτές της Πρωτομαγιάς ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αλλά για μια ακόμη φορά εκείνοι τον αψήφισαν.


Ανήμερα της εργατικής Πρωτομαγιάς, η πλατεία Ταξίμ, σύμβολο του αντικυβερνητικού κινήματος διαμαρτυρίας το περασμένο καλοκαίρι, γέμισε κόσμο. Λίγες ώρες αργότερα έμοιαζε με πεδίο μάχης.

Από τη μια οι 40.000 (σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ) αστυνομικοί που είχαν επιστρατευτεί για να... τηρήσουν την τάξη και από την άλλη οι χιλιάδες διαδηλωτές.

Τα δακρυγόνα δεν άργησαν να «πέσουν». Επιστρατεύτηκαν επίσης οι αντλίες νερού. Μονάδες καταστολής ταραχών της τουρκικής αστυνομίας αναπτύχθηκαν με την υποστήριξη οχημάτων εξοπλισμένων με αντλίες νερού εναντίον διαδηλωτών που προσπαθούσαν να «σπάσουν» τα οδοφράγματα στην περιοχή Μπεσίκτας για να φθάσουν στην πλατεία Ταξίμ.












Η περιοχή γύρω από την ευρωπαϊκή καρδιά της τουρκικής πόλης έχει μετατραπεί σε οχυρωμένο στρατόπεδο και δεκάδες χιλιάδες αστυνομικοί αναπτύχθηκαν για να εμποδίσουν την πρόσβαση.

Οι δημόσιες συγκοινωνίες έχουν παραλύσει στην πόλη των τουλάχιστον 13 εκατομμυρίων κατοίκων, καθώς οι αρχές απέκλεισαν τις οδικές αρτηρίες, ανέστειλαν τις υπηρεσίες των πορθμείων και έκλεισαν τους σταθμούς του μετρό προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα πλήθη των διαδηλωτών σε κάθε πλευρά του Βοσπόρου.






Οι φωτογραφίες που μεταδίδουν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία είναι συγκλονιστικές. Στο λογαριασμό του ειδησεογραφικού πρακτορείου Report Turk στο twitter συγκλονίζει η φωτογραφία μιας γυναίκας με το πρόσωπό της γεμάτο αίματα να της προσφέρονται οι πρώτες βοήθειες.


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: TWITTER ‏@reportturk
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: TWITTER ‏@reportturk

Εντύπωση προκαλεί κι άλλη μια φωτογραφία από το ίδιο πρακτορείο. Αστυνομικοί, με τις αντιασφυξιογόνες μάσκες στο κεφάλι και τις ασπίδες στα χέρα, σταματούν για λίγο τον «πόλεμο» με τους διαδηλωτές και βγάζουν μια selfie! 


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: TWITTER ‏@reportturk
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: TWITTER ‏@reportturk

Στην εργατική συνομοσπονδία Türk-Is επιτράπηκε να καταθέσει στεφάνια στην πλατεία Ταξίμ στη μνήμη των 34 ανθρώπων που σκοτώθηκαν στη διάρκεια διαδήλωσης την Πρωτομαγιά του 1977, όταν άγνωστοι μεταξύ των διαδηλωτών άνοιξαν πυρ στον αέρα προκαλώντας πανικό.








Το συνδικάτο οργάνωσε μια άλλη συγκέντρωση για την Πρωτομαγιά, στην πλατεία Καντικόι, εστία της αντιπολίτευσης, στην ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης.



newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου