Τρίτη 27 Μαΐου 2014

Πανούκλα



Της Άντας Ψαρρά

Ο Εμπολα είναι μια ιογενής ασθένεια, της οποίας τα αρχικά συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν αιφνίδιο πυρετό, έντονη αδυναμία, μυϊκό πόνο και πονόλαιμο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Και αυτό είναι μόνο η αρχή: το επόμενο στάδιο είναι έμετος, διάρροια και -σε ορισμένες περιπτώσεις- και εσωτερική και εξωτερική αιμορραγία.


Η ασθένεια προσβάλλει τον άνθρωπο μέσω της στενής επαφής με μολυσμένα ζώα, όπως χιμπατζήδες, νυχτερίδες και αντιλόπες.

Στη συνέχεια εξαπλώνεται από το ένα άτομο στο άλλο από την άμεση επαφή με μολυσμένο αίμα, σωματικά υγρά ή όργανα, είτε έμμεσα μέσω της επαφής με μολυσμένα περιβάλλοντα. Η περίοδος επώασης μπορεί να διαρκέσει από δύο ημέρες έως τρεις εβδομάδες και η διάγνωση είναι δύσκολη.

Ο Ζαν -Μαρί Λεπέν δήλωσε πριν από τις ευρωεκλογές ότι «ο Εμπολα μπορεί να λύσει το πρόβλημα μέσα σε τρεις μήνες», αναφερόμενος στην πληθυσμιακή έκρηξη σε όλον τον κόσμο και το θέμα της μετανάστευσης. Η ακροδεξιά σε πολλές χώρες της Ε.Ε., όπως και η ναζιστική Χρυσή Αυγή, αύξησε τις δυνάμεις της, επιβεβαιώνοντας τη διασπορά μιας παρόμοιας επιδημίας που απλώνεται για δεύτερη φορά στην Ευρώπη. Οι τέσσερις δολοφονίες στο Εβραϊκό Μουσείο των Βρυξελλών την παραμονή των ευρωεκλογών είναι ο θανατηφόρος προπομπός της νέας πραγματικότητας. Δυστυχώς στην Ευρώπη ακόμα δεν έχει σημάνει συναγερμός.


Πηγή: http:// www.efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου