Κυριακή 20 Ιουλίου 2014

Σφαγή στη συνοικία Σατζάγια – Το Ισραήλ σφυροκοπά τη Γάζα (Σκληρές εικόνες)


Περισσότεροι από 60 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και 380 τραυματίστηκαν σήμερα, όταν η ισραηλινή αεροπορία σφυροκόπησε τη συνοικία Σατζάγια στην ανατολική Γάζα, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό των παλαιστινιακών υπηρεσιών πρώτων βοηθειών. 












Πολλά πτώματα βρέθηκαν παγιδευμένα στα ερείπια κτιρίων στη συνοικία αυτή, δήλωσε ο εκπρόσωπος των υπηρεσιών εκτάκτων καταστάσεων Ασραφ αλ-Κούντρα. Νεκροί και τραυματίες κείτονταν στους δρόμους το πρωί, μετά τη νέα κλιμάκωση της ισραηλινής επιχείρησης στον παλαιστινιακό θύλακα. 



Χιλιάδες κάτοικοι συνεχίζουν από το πρωί να εγκαταλείπουν την ανατολική Γάζα μέσα στην απόγνωση, το φόβο και την οργή για το Ισραήλ που έκανε στάχτη ό,τι είχαν φτιάξει, σπίτια, μαγαζιά και που ξεκλήρισε οικογένειες. 









Οι βομβαρδισμοί διπλασιάστηκαν σε ένταση παρά τις διπλωματικές προσπάθειες για επίτευξη εκεχειρίας. Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ αναμένεται σήμερα στην περιοχή, ενώ μια συνάντηση έχει προγραμματιστεί επίσης σήμερα στο Κατάρ μεταξύ του παλαιστινίου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς και του εξόριστου ηγέτη της Χαμάς Χάλεντ Μεσάαλ. 

Άφησαν τους τραυματίες να αργοπεθαίνουν στα ερείπια

Το νοσοκομείο της Αλ Σίφα δεν μπορούσε να εξυπηρετήσει τον τεράστιο αριθμό κατοίκων που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στη Σατζάγια που καιγόταν και να καταφύγουν στο νοσοκομείο για να προφυλαχθούν.



Ο εκπρόσωπος του Παλαιστίνιου υπουργού Υγείας, Ασραφάλ Κουίντρα δήλωσε ότι κάτοικοι ζητούσαν βοήθεια από τα μεσάνυχτα, αναφέροντας ότι πολλοί άνθρωποι έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί καθώς οι ισραηλινές βόμβες συνέχιζαν να τους χτυπούν από όλες τις πλευρές.





Υπογράμμισε δε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις δεν επέτρεπαν στα ασθενοφόρα να προσεγγίσουν τα σπίτια που είχαν δεχτεί επιθέσεις για να παραλάβουν τα θύματα, παρά τις αδιάκοπες προσπάθειες να αποκτήσουν πρόσβαση μέσω της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού.





«Οι ισραηλινές δυνάμεις κατοχής απάντησαν στον Ερυθρό Σταυρό ότι η Σατζάγια είναι κλειστή ζώνη λόγω στρατιωτικών επιχειρήσεων», είπε ο Κουίντρα.
Ως αποτέλεσμα, πρόσθεσε, ομάδες Παλαιστινίων με ασθενοφόρα αποφάσισαν να πάρουν το ρίσκο να προσεγγίσουν τα θύματα παρά την ισραηλινή στρατιωτική απαγόρευση.





Δίωρη εκεχειρία

Το Ισραήλ συμφώνησε σε δίωρη εκεχειρία στη συνοικία της Λωρίδας της Γάζας που σφυροκοπήθηκε από τους Ισραηλινούς, δήλωσε ισραηλινός στρατιωτικός εκπρόσωπος, τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο Ρόιτερς.

Η εκεχειρία, την οποία ζήτησε η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού, θα διηρκεσε από τη 13:30 έως τις 15:30 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), στην περιοχή Σετζάγια, όπου αξιωματούχοι στον τομέα της υγείας ανέφεραν πως τουλάχιστον 50 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από ισραηλινά πυρά. Η Χαμάς είχε δηλώσει ότι αποδέχεται μια προσωρινή εκεχειρία.

Νωρίτερα την Κυριακή, η Χαμάς, που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας, τάχθηκε υπέρ μιας ανθρωπιστικής εκεχειρίας τριών ωρών, την οποία, όπως διευκρίνισε, πρότεινε η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ). 

«Η ΔΕΕΣ επικοινώνησε με το κίνημα Χαμάς και πρότεινε μια ανθρωπιστική εκεχειρία τριών ωρών ( ...) προκειμένου να μπορέσουν τα ασθενοφόρα να απομακρύνουν τους νεκρούς και τους τραυματίες. Η Χαμάς την αποδέχθηκε», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Σάμι Άμπου Ζούχρι, εκπρόσωπος του κινήματος. 

«Η Χαμάς συμφώνησε αλλά η κατοχική δύναμη αρνήθηκε», πρόσθεσε, ενώ η ισραηλινή δημόσια ραδιοφωνία μετέδωσε πως η ισραηλινή κυβέρνηση εξετάζει την πρόταση. 

Εκπρόσωπος της ΔΕΕΣ, με τον οποίο επικοινώνησε το Γαλλικό Πρακτορείο, αρνήθηκε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει τις πληροφορίες αυτές. «Αναπτύσσουμε κάθε προσπάθεια προκειμένου να εξασφαλιστούν τα μέσα για να απομακρυνθούν οι νεκροί και οι τραυματίες», είπε.

Ισραήλ: Θα εντείνουμε τις χερσαίες επιχειρήσεις

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε τις πρωινές ώρες της Κυριακής ότι θα εντείνει τις χερσαίες επιχειρήσεις του στη Λωρίδα της Γάζας καθώς η πλέον αιματηρή σύγκρουση από το 2009 εισήλθε στην 13η ημέρα της και έως τώρα έχει αφήσει πίσω της πάνω από 388 νεκρούς. 



«Από απόψε, η χερσαία φάση των επιχειρήσεων για την προστασία των συνόρων επεκτείνεται με πρόσθετες δυνάμεις ώστε να καταπολεμηθεί η τρομοκρατία στη Λωρίδα της Γάζας και να δημιουργηθεί μια πραγματικότητα που εγγυάται στους ισραηλινούς πολίτες μια ζωή με ασφάλεια» αναφέρεται στην ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού. 





Νωρίτερα έγινε γνωστό ότι από πυρά του ισραηλινού πυροβολικού ανατολικά της πόλης της Γάζας σκοτώθηκαν τέσσερα άτομα όπως ανέφερε μια ιατρική πηγή. Μεταξύ των θυμάτων είναι δύο παιδιά και ο γιος ενός ανώτερου στελέχους της Χαμάς. 

Αραβικός σύνδεσμος: «Έγκλημα πολέμου» η σφαγή στη Σατζάγια

«Έγκλημα πολέμου» χαρακτηρίζει ο Αραβικός Σύνδεσμος την Κυριακάτικη επίθεση του Ισραήλ στη Σατζάγια, που οδήγησε στο θάνατο τουλάχιστον 60 Παλαιστινίων.
Ο Ναμπίλ Ελ Αράμπου, ο επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου, δήλωσε την Κυριακή ότι οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί και οι χερσαίες επιθέσεις στη Γάζα αποτελούν «έγκλημα πολέμου» ενάντια στους Παλαιστίνιους πολίτες.

topontiki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου