Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2014

Μαρτυρίες που σοκάρουν στη δίκη για την υπόθεση του τραυματισμού της Α. Κουτσουμπού από ομάδα ΔΕΛΤΑ



Ολοκληρώθηκε σήμερα η ακροαματική διαδικασία της εξέτασης μαρτύρων  στα δικαστήρια της Ευελπίδων  για την υπόθεση του βαρύτατου τραυματισμού της Αγγελικής Κουτσουμπού, αγωνίστριας του αντιδικτατορικού αγώνα και μέλους του ΕΕΚ,  απο τον αστυνομικό της ομάδας ΔΕΛΤΑ  Θεμιστοκλή Ποιμενίδη.

  «Γύρισα και  είδα τη μηχανή να πέφτει πάνω στην Αγγελική. Είδα τον  συνοδηγό να σηκώνεται και να χτυπάει την πεσμένη Αγγελική που αιμορραγούσε με το γκλοπ στο κεφάλι!»


Ρεπορτάζ από την Ειρήνη Προμπονά

  Η Αγγελική Κουτσουμπού τραυματίστηκε βαριά όταν εποχούμενοι αστυνομικοί της νεοσύστατης –τότε- ομάδας ΔΕΛΤΑ διεμβόλισε το μπλοκ του ΕΕΚ .

Την ίδια μέρα, σύμφωνα με τις μαρτυρίες, υπήρξε όργιο καταστολής και συλλήψεων από την αστυνομία με πολλούς τραυματισμούς και συλλήψεις διαδηλωτών.

Είχε περάσει ένας χρόνος απο την δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.
Η δίκη θα συνεχιστεί στις 4 Νοεμβρίου στο Γ’ Μονομελές Πλημμελειοδικείο όπου αναμένεται να ολοκληρωθεί με την απολογία του κατηγορουμένου και τις αγορεύσεις της πολιτικής αγωγής και του συνηγόρου υπεράσπισης. 




Η ακροαματική διαδικασία ξεκίνησε  στις  9 το πρωί σε μια κατάμεστη απο αλληλέγγυους αίθουσα,  ενώ έξω απο το δικαστήριο υπήρξε συγκέντρωση συμπαράστασης απο το Εργατικό επαναστατικό Κόμμα. Οι μάρτυρες κατηγορίας ήταν πολλοί, μεταξύ των οποίων οι  Ευτύχης Μπιτσάκης, Δημήτρης Παπαχρήστος, Θοδωρής Δρίτσας,Κατερίνα Μάτσα, Δέσποινα Κουτσούμπα, Σάββας Μιχαήλ, Γιάννης Αγγέλης κ.α. Οι καταθέσεις των αυτοπτών μαρτύρων  συγκλονίζουν  καθώς περιγράφουν  την στιγμή του τραυματισμού της Αγγελικής Κουτσουμπού απο τους αστυνομικούς της ομάδας ΔΕΛΤΑ. «Άκουσα θόρυβο πίσω μου. Γύρισα και  είδα τη μηχανή με ταχύτητα περίπου 40 χιλιομέτρων να πέφτει πάνω στην Αγγελική. Η μηχανή έπεσε κι αυτή και τότε είδα τον  συνοδηγό να σηκώνεται και να χτυπάει την πεσμένη Αγγελική με το γκλοπ στο κεφάλι, ενώ ήδη αιμορραγούσε απο τον τραυματισμό και είχε χάσει τις αισθήσεις της.



Εμένα μου έσπασαν το χέρι ενώ κρατούσα το πανό φωναζοντάς μου «Άστο κάτω ρε!» λέει ενας απο τους αυτόπτες μάρτυρες, ενώ συμπληρώνει πως «δεύτερη ομάδα ΔΕΛΤΑ ήρθε στο σημείο που ήταν σταματημένα τα μπλοκ των διαδηλωτών, πέταγε κάτω τα μηχανάκια και χτυπούσε απρόκλητα τους διαδηλωτές με τα γκλοπ». Σύμφωνα με τον μάρτυρα κι ενώ ακόμα η Αγγελική Κουτσουμπού βρισκόταν πεσμένη  και αιμορραγούσε,  πρώτη μέριμνα της αστυνομίας ήταν οι συλλήψεις των διαδηλωτών στο σημείο. Το μένος της ομάδας ΔΕΛΤΑ δεν σταμάτησε, ούτε όταν  ο γιατρός  Γεωργίου που βρισκόταν στο μπλοκ του ΕΕΚ έτρεξε να περιθάλψει όπως μπορούσε την τραυματισθείσα. Ενώ της κρατούσε το κεφάλι κι εκείνη είχε ήδη χάσει τις αισθήσεις της , αστυνομικός της ομάδας του χτυπούσε με το γκλοπ  το κεφάλι, χωρίς να δίνει σημασία πως στο οδόστρωμα βρισκόταν μια γυναίκα που αιμορραγούσε! Τόσο οι μαρτυρίες των αυτοπτών μαρτύρων όσο και εκείνων που βρισκόντουσαν στην συγκέντρωση, κοντά στο μπλοκ του ΕΕΚ  συμφωνούν  πως το όργιο βίας και καταστολής που έλαβε χώρα εκείνη την ημέρα ήταν ένα οργανωμένο  σχέδιο και η εντολή απο τους  επιχειρισιακούς και πολιτικούς προϊσταμένους της Αστυνομίας ήταν μια και σαφής: Η διαδήλωση έπρεπε να διαλυθεί, πάση θυσία, υπό τον φόβο   να ακολουθήσουν εκτεταμένα γεγονότα ανάλογα μ’ εκείνα του Δεκέμβρη του 2008 και υπό την πίεση της κριτικής που είχε εξασκηθεί στην προηγούμενη κυβέρνηση, οτι δεν έπραξε δηλαδή με τον κατάλληλο τρόπο ώστε να ανακόψει δια της βίας το πλήθος του κόσμου που διαδήλωνε νυχθημερόν  αντιδρώντας  στην αναίτια  δολοφονία του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου απο τον ειδικό φρουρό Επαμεινώδα Κορκονέα στα Εξάρχεια. 




Επίσης ήταν μια.... «καλή ευκαιρία»  να δοκιμαστεί   η δράση του κατασταλτικού μηχανισμού της νεοσυσταθείσας ομάδας ΔΕΛΤΑ.

«Φαινόταν  πως μπαίνουμε σε μια νέα εποχή» θα πει η Κατερίνα Μάτσα, μάρτυρας στην υπόθεση. «Η αστυνομία είχε πια το δικαίωμα να πάρει την κατάσταση στα χέρια της  και να καταστείλει βιαίως μια ειρηνική διαδήλωση. Σήμερα βλέπουμε τα αποτελέσματα».

Ο Θοδωρής Δρίτσας βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και υπεύθυνος  τότε στο τμήμα  θεμάτων  Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει στην μαρτυρία του πως «από νωρίς το πρωί εκείνης της μέρας  γινόντουσαν πολλές προληπτικές προσαγωγές» και συνεχίζοντας την κατάθεσή του κάνει λόγο για «μια ρεβανσιστική διάθεση από την αστυνομία προς τους διαδηλωτές  που, ένα χρόνο μετά τη δολοφονία Γρηγορόπουλου, δεν θα έπρεπε να υπάρχει».

«Επρεπε να δοθεί αυστηρό μήνυμα στο νέο  μαθητικό κίνημα που γεννιόταν» θα πει ο Πέτρος Κωνσταντίνου απο την «Κίνηση Ενάντια στον Ρατσισμό και την Φασιστική Απειλή» στην καταθεσή του. «Το μήνυμα  προς  τους μαθητές και όποιον αντιδρούσε ήταν πως, «αν συνεχίσετε  έτσι θα υποστείτε την καταστολή και τις μαζικές συλλήψεις». Προσαγωγές-και αυλλήψεις μετέπειτα-που στηριζόντουσαν κυρίως στην εμφάνιση των νέων  χωρίς  κάτι άλλο αξιόποινο.

Η Καλλιόπη Ρηγοπούλου στην κατάθεσή της αναφέρει πως δεν υπήρχε κανένα τροχαίο ατύχημα «δεν ήταν κατηφορικός ο δρόμος για να ξεφύγει το μηχανάκι, δεν δικαιολογείται ατύχημα»  για να συνεχίσει λέγοντας πως στην περίπτωση της δολοφονικής επίθεσης απο την Αστυνομία «γίνεται ο άνθρωπος ο ρόλος του σε τέτοιες περιπτώσεις. Ποιός ήταν ο σκοπός; Να φοβηθούμε, να μην σηκώσουμε κεφάλι γιατί είμαστε υπό κατοχή».

Πολλά και σημαντικά ειπώθηκαν σήμερα στην Ευελπίδων για την υπόθεση ακόμα και για τον ρόλο συγκεκριμένων ΜΜΕ που διοχέτευαν την κυβερνητική γραμμή , διαμορφώνοντας την κοινή γνώμη και προλαβαίνοντας τις εξελίξεις.




Η δολοφονική επίθεση της αστυνομίας εναντίον της Αγγελικής Κουτσουμπού εκδικάζεται στο Μονομελές ως τροχαίο ατύχημα και ο κατηγορούμενος  αστυνομικός αντιμετωπίζει την κατηγορία της «απλής σωματικής βλάβης».

Όμως δεν παύει να προκαλεί εντύπωση το γεγονός της  επίσκεψης στον «Ερυθρό Σταυρό» όπου νοσηλευόταν τότε σε κώμα και με βαρύτατες κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και σπασμένα πλευρά  η Αγγελική  Κουτσουμπού η επίσκεψη του Υφυπουργού Σπύρου,  αλλά και του Υπουργού ΠΡΟ.ΠΟ Μιχάλη Χρυσοχοϊδη στην διοίκηση του νοσοκομείου.

Ο Σάββας Μιχαήλ, γιατρός στο επάγγελμα και υποψήφιος ευρωβουλευτής  λέει στην κατάθεσή για το γεγονός της επίσκεψης: «Από πότε οι θύτες επισκέπτονται το θύμα;»

Αίτημα της πολιτικής αγωγής παραμένει να παραπεμφθεί ο κατηγορούμενος σε άλλο δικαστήριο με την κατηγορία της «βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης»  και οχι η υπόθεση να εκδικαστεί ως τροχαίο ατύχημα που συνέβη σε μια πολυπληθή ειρηνική διαδήλωση. Επίσης ζητά ν’ ασκηθεί ποινική δίωξη και στους ηθικούς αυτουργούς που έδωσαν την εντολή της δολοφονικής επίθεσης. Το δικαστήριο επιφυλάσσεται μέχρι το τέλος της εδίκασης της υπόθεσης που θα ολοκληρωθεί στις 4 Νοεμβριου.



stokokkino.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου