Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2014

Εργοστάσιο Zuevsky: Η πρώτη εθνικοποίηση επιχείρησης στο Ντονμπάς;



Είδηση απ’ το επίσημο site της ΛΔ Ντονιέτσκ αναφέρει ότι εργάτες απ’ το εργοστάσιο παραγωγής ενεργειακού-μηχανολογικού εξοπλισμού Zuevsky απευθύνθηκαν στον επικεφαλής του Ανώτατου Συμβουλίου της ΛΔΝτονιέτσκ και γενικό γραμματέα του προσφάτα ιδρυθέντως ΚΚ Ντονιέτσκ, Μπορίς Λιτβίνοφ, με το αίτημα να αναλάβουν οι ίδιοι τη λειτουργία του εργοστασίου.


Το εργοστάσιο Zuevsky αποτελεί, σύμφωνα με την πρώτη τοποθέτηση της ηγεσίας της ΛΔ Ντονιέτσκ, το μεγαλύτερο του είδους του στην περιοχή και άρα στρατηγικής σημασίας επιχείρηση για τη νεοσύστατη δημοκρατία. Οι εργάτες του εργοστασίου έχουν μείνει άνεργοι εδώ και μήνες καθώς αυτό δεν λειτουργεί. Στην τοποθέτησή του επί του ζητήματος το μέλος του Ανώτατου Συμβουλίου της ΛΔ Ντονιέτσκ, Alexander Smekalin, δήλωσε ότι πρέπει να διοργανωθεί συνέδριο με θέμα την αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος του εργοστασίου Zuevsky και το πέρασμα της διοίκησής του σε ένα συλλογικό μοντέλο ιδιοκτησίας. Στη θέση του προσωρινού προϊσταμένου της επιχείρησης, εξετάζεται να τοποθετηθεί ο Stepan Portnov, πρώην διευθυντής του εργοστασίου που αντιστάθηκε στην ιδιωτικοποίησή του και χαίρει εκτίμησης ανάμεσα στους παλιούς εργάτες.

Για την ιστορία, το εργοστάσιο Zuevsky ιδρύθηκε το 1945 επί ΕΣΣΔ. Μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης ιδιωτικοποιήθηκε με σκανδαλώδη τρόπο. Ο τωρινός ιδιοκτήτης του είναι ο Ουκρανός ολιγάρχης Vladislav Dreger, ο οποίος αγόρασε το Zuevsky, το 2006. Ο Dreger είχε επεκτείνει τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς του Ντονμπάς όπου εγκαθίδρυσε μονοπώλιο. Πολλαπλασίασε το κόμιστρο στις λεωφορειακές γραμμές που συνέδεαν πόλεις του Ντονμπάς προκαλώντας την οργή του ντόπιου πληθυσμού.

Υπενθυμίζουμε ότι η εθνικοποίηση στρατηγικών επιχειρήσεων και επιχειρήσεων που έχουν αποκτηθεί με “σκανδαλώδη” τρόπο αποτελεί πρόβλεψη στον καταστατικό χάρτη δημιουργίας της ΛΔ Ντονιέτσκ. Ο Μπορίς Λιτβίνοφ, πρόσφατα είχε επανεπιβεβαιώσει ότι η δέσμευση αυτή θα ισχύσει. Παρακολουθούμε τις εξελίξεις με ενδιαφέρον. Σε κάθε περίπτωση η ανάληψη πρωτοβουλίας από τους ίδιους τους εργαζόμενους αποτελεί θετικό σημάδι.

Πηγή: http://solidarityantifascistukraine.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου