Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2014

Χιλιάδες διαδηλωτές στους δρόμους των ΗΠΑ, μετά την αθώωση αστυνομικού που δολοφόνησε έφηβο στο Μιζούρι



Η απόφαση των ενόρκων να μην απαγγελθούν κατηγορίες σε βάρος του αστυνομικού Ντάρεν Ουίλσον για τον φόνο του μαύρου έφηβου Μάικλ Μπράουν(δολοφονήθηκε στις 9 Αυγούστου στο προάστιο Φέργκιουσον του Σεντ Λούις και σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ο Μπράουν ήταν άοπλος και δέχθηκε τα πυρά του αστυνομικού ενώ είχε τα χέρια του ψηλά), εξόργισε την Αφροαμερικανική κοινότητα. 

Η ανακοίνωση της απόφασης έβγαλε στους δρόμους χιλιάδες πολίτες. Το εξαγριωμένο πλήθος συγκρούστηκε με τις δυνάμεις καταστολής, έκαψε αστυνομικά αυτοκίνητα, πέταξε βόμβες μολότοφ κατά των αστυνομικών. Δεκάδες καταστήματα λεηλατήθηκαν.

Η αστυνομία του Σεντ Λούις υποστήριξε πως ακούστηκαν πυρά αυτομάτων όπλων, ενώ αναφέρθηκαν περιπτώσεις λευκών που αγόραζαν όπλα για να αντιμετωπίσουν ενδεχόμενες ταραχές.





Τα σχολεία της περιοχής έκλεισαν. Η αστυνομία αποφάσισε να επιβάλει απαγόρευση κυκλοφορίας και κατάσταση έκτακτης ανάγκης για 30 ημέρες στο Φέργκιουσον και η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, εξέδωσε προσωρινή απαγόρευση πτήσεων πάνω από την περιοχή του Φέργκιουσον για λόγους ασφαλείας.
 
Πέραν του Φέργκιουσον, συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, διοργανώθηκαν και σε άλλες αμερικανικές πόλεις.



Στη Νέα Υόρκη, διαδηλωτές με πανό και συνθήματα «Οι ζωές των μαύρων μετρούν» κατέβηκαν στην Τάιμς Σκουεάρ και μπλόκαραν αυτοκίνητα και ταξί κυκλοφορώντας ανάμεσά τους.

Στην Ουάσινγκτον, τα πλακάτ με συνθήματα που στηλίτευαν τη «ρατσιστική τρομοκρατίας της αστυνομίας» εμφανίστηκαν σχεδόν αμέσως μπροστά από τον Λευκό Οίκο.
 
Στο Σικάγο, πολίτες έκαναν πορεία στην κεντρική Lake Shore Drive με πλακάτ «Δικαιοσύνη για τον Μάικλ Μπράουν» ενώ στο Σιάτλ διαδηλωτές κατέλαβαν κεντρικό δρόμο με καθιστική διαμαρτυρία.
 
Στη Βοστώνη, συγκεντρωμένοι διαδηλωτές τήρησαν σιγή 4,5 λεπτών στη μνήμη του Μάικλ Μπράουν, όπως είχε ζητήσει η οικογένειά του, πριν ξεκινήσουν πορεία στο κέντρο της πόλης.
 
Στο Λος Άντζελες, οι αντιδράσεις ξεκίνησαν στο Λέιμερτ Παρκ, περιοχή με κυρίως αφροαμερικανούς κατοίκους...πηγές: tovima, revolution-news 


Πηγή: http://taxiki.blogspot.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου