Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2014

Σύγχρονη σκλαβιά ο εθελοντισμός



Αποθρασύνθηκαν οι κυβερνητικοί. Αφού πετσόκοψαν τους μισθούς στο Δημόσιο, αφού απέλυσαν χιλιάδες υπαλλήλους και συμβασιούχους κι ενώ ετοιμάζουν νέο μισθολόγιο-φτωχολόγιο, έρχεται τώρα ο υπουργός (διάλυσης της) Παιδείας με τη νέα ιδέα: να μπουν στα σχολεία εθελοντές εκπαιδευτικοί, οι οποίοι δεν θα παίρνουν ευρώ τσακιστό, με μόνη ανταμοιβή ορισμένα μόρια για επόμενους διορισμούς! Είδαν την απόγνωση των νέων παιδιών μπροστά στην πολύχρονη ανεργία και είπανε να βαφτίσουνε τη σκλαβιά… εθελοντισμό.
Προκλητική όσο και αποκαλυπτική η πρόταση του Ανδρ. Λοβέρδου. Η κυβέρνηση παραδέχεται πως έχει τουλάχιστον 1.000 κενά εκπαιδευτικών στα σχολεία – και μάλιστα για να λειτουργήσουν στοιχειωδώς. Κι ύστερα «ψάχνουν» υποκινητές για τις μαθητικές καταλήψεις και δήθεν αγωνιούν για την κάλυψη των χαμένων ωρών. Δεύτερον, είναι κυνική η ομολογία πως η κυβέρνηση του πρωτογενούς πλεονάσματος δεν μπορεί να προσλάβει 1.000 εκπαιδευτικούς. Τόσο άθλια είναι η πραγματική κατάσταση, αφού το όποιο πλεόνασμα πάει για τους τοκογλύφους-δανειστές και το κεφάλαιο.
Αλλά πίσω από την πρόταση Λοβέρδου κρύβεται κάτι πολύ σοβαρότερο. Το κεφάλαιο προσπαθεί να επιβάλει τη λογική πως ο μισθός είναι προαιρετικός, η απλήρωτη εργασία δεν είναι ντροπή, ο εργαζόμενος είναι ο σύγχρονος σκλάβος, οπότε του αρκεί ένα ξεροκόμματο ή μερικά μόρια. Εθελοντής εκπαιδευτικός, απλήρωτος εργαζόμενος, νεολαίος «ωφελημένος» με κουπόνια ή με πρακτική και χωρίς αμοιβή: το μέλλον της καπιταλιστικής βαρβαρότητας είναι ήδη εδώ…


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου