Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 2014

Κρίσιµες ώρες για τον Ρωµανό



 

Νέα απεργία πείνας πολιτικών κρατουµένων βρίσκεται σε εξέλιξη αυτές τις µέρες, µε αφορµή την άρνηση χορήγησης εκπαιδευτικών αδειών.  

Της Ειρήνης Γαϊτάνου

Ο Νίκος Ρωµανός, ο οποίος είναι αναρχικός και έχει καταδικαστεί για τη ληστεία στο Βελβεντό, έδωσε εξετάσεις ενώ ήταν φυλακισµένος, και πέρασε στο τµήµα Υγείας της ∆ιοίκησης Επιχειρήσεων του ΤΕΙ Αθήνας.

 
Μάλιστα, ενώ ήταν ο ένας από τους τέσσερις επιτυχόντες µαθητές του λυκείου του Ειδικού Καταστήµατος Κράτησης Νέων Αυλώνα, αρνήθηκε τη βράβευση από τον Υπουργό ∆ικαιοσύνης, ως αντίθετη µε τις αξίες που πρεσβεύει, και δεν παρέστη σε συνάντηση µε τον Πρόεδρο της ∆ηµοκρατίας. Από την έναρξη της χρονιάς, δεν του έχει χορηγηθεί άδεια για την παρακολούθηση των µαθηµάτων.
Αποφάσισε λοιπόν να προχωρήσει σε απεργία πείνας από τις 10/11, χρησιµοποιώντας το µόνο µέσο που έχει στη διάθεσή του, το ίδιο του το σώµα, για να διαµαρτυρηθεί. Μάλιστα, 9 µέρες µετά (στις 19/11) το Συµβούλιο Φυλακών αποφάσιζε την επιµονή στη µη χορήγηση άδειας. Από τις 17/11 προχώρησε σε απεργία πείνας και ο σύντροφος του Γιάννης Μιχαηλίδης, σε ένδειξη συµπαράστασης.
Σε απεργία πείνας βρισκόταν και ο Ηρακλής Κωστάρης για 30 µέρες, από τις 29/10 ως προχτές Παρασκευή, όταν την τερµάτισε λόγω ραγδαίας επιδείνωσης της υγείας του, άθλιων συνθηκών κράτησης στον Ευαγγελισµό και νέας απόρριψης της αίτησης του, σύµφωνα µε δήλωσή του. Ο Κωστάρης, καταδικασµένος για την υπόθεση της 17Ν και φοιτητής στο τµήµα Ηλεκτρονικών του ΤΕΙ Πειραιά, λάµβανε καθηµερινά εκπαιδευτική άδεια τα τελευταία 2,5 χρόνια, ωστόσο µετά την απόδραση του Ξηρού οι άδειες διακόπηκαν χωρίς καµία αιτιολόγηση.
Η άρνηση χορήγησης εκπαιδευτικών αδειών είναι πάγιο πρόβληµα των κρατουµένων, και αποτελούσε ένα από τα κεντρικά τους αιτήµατα στις µεγάλες κινητοποιήσεις των φυλακών ήδη από το 2008. Με βάση το νοµικό καθεστώς, η πρόσβαση των φυλακισµένων στην εκπαίδευση είναι ρητό καθήκον του ελληνικού κράτους, η δε πρωτοβάθµια εκπαίδευση είναι υποχρεωτική. Για την τριτοβάθµια εκπαίδευση, προβλέπεται από τον Σωφρονιστικό Κώδικα η δυνατότητα φοίτησης µε χορήγηση εκπαιδευτικών αδειών και κάλυψη των σχετικών εξόδων. Συνεπώς, η απροκάλυπτη και χωρίς αιτιολόγηση άρνηση χορήγησης των αδειών αποτελεί κατάφωρη παραβίαση των δικαιωµάτων των κρατουµένων.
Στην ανακοίνωσή του, ο Ρωµανός τονίζει ότι βρίσκεται σε καθεστώς ασφυξίας, ώστε να κερδίσει µια ανάσα ελευθερίας. Πολλοί κρατούµενοι προχώρησαν σε αποχές συσσιτίου σε ένδειξη συµπαράστασης. Ήδη η υγεία του Ρωµανού είναι σε πολύ κρίσιµο στάδιο. Την περασµένη Τρίτη πραγµατοποιήθηκε συγκέντρωση διαµαρτυρίας στο νοσοκοµείο Γεννηµατάς όπου νοσηλεύεται. Αντίστοιχη µαζική συγκέντρωση πραγµατοποιήθηκε την Παρασκευή το βράδυ, καθώς την ώρα που εκδίδεται η εφηµερίδα υπάρχει ραγδαία επιδείνωση της υγείας του. Η εισαγγελία εξέδωσε εντολή υποχρεωτικής σίτισης, την οποία προς τιµήν τους οι γιατροί αρνήθηκαν να εφαρµόσουν. 
210 εκπαιδευτικοί όλων των βαθµίδων υπέγραψαν κείµενο συµπαράστασης, ενώ η ΑΝΤΑΡΣΥΑ µε ανακοίνωση της εκφράζει τη συµπαράστασή της στην απεργία πείνας και καλεί στην άµεση ικανοποίηση των αιτηµάτων της.
Πηγή:http://aristeriantepithesi.blogspot.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου